2014年8月18日 星期一

月供股票 201408


又係時間UPDATE 下月供股票, 今個月特別起勁, 原因當然係939 係今個月8號派發股息啦, 記得當日太約係2:30PM, LOG-IN 戶口時, 發覺戶口結餘多了, (HSBC 股息派發多數係4:30 後先收到), 比原本早兩個多小時收到股息, 非常高興, 哈!

66 已經減注, 不過仍會繼續月供;而823 就係今個月開始加注1000蚊, 而佢既股價就不斷上升, 最近仲話823 會納入恆指添, 到時股價可能又再一次升天喇!

收埋最大舊回報既內銀股股息, 今年回報大約4.5%, 不過不失! 最近股樓齊升,如何減低風險係未來著手研究的問題!

8 則留言:

  1. 最近眼看手持的領匯不斷上破52週高位,每天都忍不住嘩嘩聲

    回覆刪除
    回覆
    1. 我都覺呀!對果項資產有信心的話,儲幾多貨都唔會覺得夠!

      刪除
    2. 對資產有信心是好,不過風險管理亦好重要!

      刪除
  2. 師兄係用中銀月供股票?

    回覆刪除