2006年12月11日 星期一

轉載[投資的我與投機的我]

投機咪扮投資
   我的理論是人有「兩個我」,一個是投資的我,一個是投機的我。常人最易犯的毛病,是把投機當投資,甚至明知是自己在投機炒股,但怕醜唔想認,打電話到電台或寫電郵到報紙問功課,開場白一定係﹕「我抽這隻新股想長線投資,唔知抽唔抽得過……」遇到一個好老實的主持人或講股佬,就會話「上市價好貴,認唔過」。咁就弊傢伙,隻一上市升85%,問功課的散戶心諗,你呢個主持又話貴,正衰人,累我輸錢(其實是賺少)。
   我的建議是散戶想炒要認,認清楚是「投機的我」在入市,既可尋求合理指引,亦可理順自己出入市的目標及手法。
  新股狂升只因喪炒
   陸羽仁都識唔少投資銀行家,有時傾起上市公司上市時的定價,投資賓卡普遍意見是上市價是照顧了市場當時情況的合理價﹔因為公司上市,公司老闆當然希望定價愈貴愈好,但投資銀行要包銷股票,若去唔到貨要自己啃,所以要壓價,雙方爭持之後,才定出上市價。所以上市價本應是照顧了市場熱度的合理價格,特別是體積超大的公司要上市,出貨量大,再賣平少少更合理。
   如果上市價合理,如何解釋一隻新股上市第一天可以升85%﹖當然你可以提好多內地發展3G無線電話等理由,但我認為理由只有一個﹕喪炒。
   另外也可以從投資數字來講講升85%的「喪」度。彼得林治講過,有散戶期望投資的股票一年升30%,林治覺得對方傻傻地,話以咁速度,幾十年可以把成個美國買下來。我們好景仰的股神巴菲特,他的投資組合多數有近30%年回報,已經令他成為全球第二富有的人(第一是微軟的蓋茲)。
   我以前用「七十二律」計過投資組合的複式增長數字,可以抄出來再看看﹕「如果年增長30%,即是2.4年可以翻一番,用22總投資年期來計,1可以變成512,即係話你今天有10萬,22年後有5120萬﹗5000萬富翁,Bingo﹗
   咁都唔夠開心,再講開心的,如果有年增長50%,1.44年翻一倍,22年後,1會變成32768,即係你今天投資10萬,22年後就有32億﹗﹖嘩,有無計錯數﹖不過就算計錯都無所謂啦,即使計少個零,都有3.2億,都係天文數字。」
   好多人有10萬、20萬在炒新股,呢隻升85%,那隻升30%,不用一年,只等兩三個星期回報都有50%(理論上,如果一直唔輸,做22次賺50%的動作,複式計算就有1變3萬的效果),咁咪好易有幾十億身家﹖
  熱番薯 要拋之
   計完數大家應該明白,這種新股回報,只屬超乎尋常的喪升,當然不能保持22年,甚至講衰的,而家喪升完,就有喪跌的一天。不過話得說回來,用「投機的我」心態來買新股,食這個喪升之浪,進退有度,亦都無壞。
   「投資的我」買股票是長,如果清楚知道自己買了好股,入貨價又夠平,可以長不放,一二、三十年不理它,甚至逢低增持,絕對是好事,這樣可以避免在貴時買,在平時沽。當然如果買入的只是雞雞地的股票,入市價又是在中高位,就不要輕言長了。
   「投機的我」就完全相反,入市心態只是短炒,將隻股票當作一舊熱番薯,經常想將隻股拋走就差不多,因為明知買得貴,貴買只為貴賣,才是短炒賺錢之道。最好方法是定止賺位,比現價低10%就沽之,股價一路升,就一路將止賺位上移,希望可以賺盡一個直線向上升浪的波幅。
  只怕無錢 唔怕無股
   唔識止賺,甚至唔同意止賺的朋友也要注意,不止賺唔緊要,一定要止蝕,買新股以入市價為止蝕,最好事先講定畀經紀聽,一跌到入市價就幫你沽,不要輸畀佢,才是保命之道。
   散戶一般不喜止賺止蝕,是因為止賺止蝕完股份可能立即升,結果十分心。當然,懂得止賺是要承受止賺完再升之痛,不懂止賺就要蒙受最後一跌之險,上天十分公平。而且旺市買新股止了賺,沽了再升也無所謂,只要大市繼續旺,大把新股排隊上場,只怕無錢買,唔怕無股買。
   做「投資的我」容易,做「投機的我」想成功其實有難度,因為入市買股雖然大部份會升,但你一日不賣,只是紙上富貴。到股市喪升後回落時,通常都會回得幾急,一般人就算明知有止賺止蝕的方法,但大多數執行時走晒樣,跌來想睇,睇睇就變長,將「投機的我」,當作「投資的我」,最後一倉都是蟹貨。
   有個股壇老雀講過一番話,我認為好有警世作用。他認為在熾熱的市道炒股,大家都在鬥最後一刻離場,正如占士甸和人鬥跑車衝向崖邊,太早停就輸了,太遲停仲慘,會跌落崖粉身碎骨﹔大家明知有危險,但想賺盡最後一蚊,最好一沽清就大跌市仲好﹔老雀話這種心態要戒,投機者離場才是勝利,唔好賺盡,諗得毒一點,留番點水位俾後來那個傻仔接貨吧﹗聽落有點心寒,但在這個市道炒新股,若不心狠手辣,傻傻地去「投資」死,我就勸你唔好落場玩了﹗

中環High Tea——投資的我與投機的我
2006年12月11日

沒有留言:

張貼留言