2015年4月15日 星期三

月供股票 201504

四月份, 相信不少BLOGGER都懷著興奮的心情, 股票市場進入一個大時代, 而我就不變應萬變, 繼續月供, 有機會甚至會加注. 不少BLOGGER都會問現在大市已經升了很多, 應不應該減低注碼, 甚至停止月供, 讓大市回調時才繼續月供.市場沒有水晶球, 今天的高位可能係明天的低位, 有誰知呢? 好像今個月(13號)939 的入貨價是$7.26,大多數人都認為股價太高,但對比今天(15號) 最高位$7.85, 那就變得便宜了.當然如果大升市令到自己很不安的話, 可以沽出部分股票, 收回成本, 再將收回的成本按比例慢慢地投回月供股票中, 令風險降低, 安心地持有股票.

我亦會按照我年初定下來的計劃, 資金可以月供到今年年底, 到時再REVIEW. 之前都經歷過07年大牛市, 可惜當時儲貨不多, 只係起步階段, 但來到今年, 終於可以感受到大牛市的威力, 我亦會好好捉緊住這頭牛, 讓我的股票飛得多高多遠 !今次升市有點奇怪, 政府官員以往都會在升市時說已到泡沫, 叫投資者不要參與, 但今次連財爺都只說無泡沫, 只要小心風險,相信是為了配合國家政策!

823沒有參與今次的升浪, 可能受到美國加息影響, 或者連中國投資者都不太喜歡823, 哈! 如果股價依然在$50 以下, 下個月會加注!



題外話, HSBC 由上個月開始, 直至到年尾, 連存倉費$25都豁免, 真真正正做到零手續費去月供股票.